Od nového roku je 53 percent liekov maximálne s eurovým doplatkom

02.01.2010 Celý región

Bratislava 2. januára (TASR) - Od nového roku majú pacienti podľa novej kategorizácie k dispozícii viac ako 600 nových liekov.
Na trhu je spolu 5158 liekov, pričom 53 percent z nich je bez doplatku alebo s doplatkom do jedného eura. Počet liekov plne hradených z verejného zdravotného poistenia je 1857, s minimálnym doplatkom je 894 liekov. Do konca uplynulého roku bolo v zozname 5040 liekov, pričom 51 percent z nich bolo bez doplatku alebo s doplatkom do jedného eura.
V nasledujúcej kategorizácii liekov, ktorá bude platiť od apríla, by sa malo odraziť tretie kolo referencovania cien. Ministerstvo odhaduje, že to prinesie úsporu približne 30 miliónov eur. Pri referencovaní sa porovnáva šesť najnižších cien v Európskej únii a na základe tohto priemeru sa stanovia pre domáci trh. Prvé referencovanie, ktoré sa prejavilo v kategorizačnom zozname liekov platnom od apríla 2009, by malo priniesť úsporu verejných zdrojov od 59,75 do 63,07 milióna eur. Od druhej vlny, ktorá sa odrazila v októbrovej kategorizácii, sa očakáva šetrenie vo výške 95 až 96 miliónov eur.
Výdavky na lieky predstavujú 4,5 percenta všetkých verejných výdavkov a 30 percent zdravotníckych výdavkov. Zavedenie referencovania napríklad ukázalo, že najviac predražené sú originálne lieky chránené patentom. Predražená tiež bola väčšina liekov v prvej stovke podľa spotreby.
 

Vyberte región